Marcus Eriksson – Dags att förändra världen!

Hej på er.

Nu är det dags att förändra världen, eller åtminstone Sverige. Till att börja med i alla fall.

Det är måndag den 28 augusti och jag gör min första arbetsdag som ungdomsansvarig inom SPES, jag kommer att utgå från Göteborg där jag har mitt kontor i närheten av Järntorget.

Det pirrar lite i magen faktiskt, det här är verkligen en intressant utmaning. Att tillsammans utveckla verksamheten för ungdomar, men självklart också för alla drabbade i alla åldrar. Jag vill tillsammans med alla er som gör så mycket för SPES ute i landet förändra synen på psykisk ohälsa och suicid. Den behöver förändras, det är tyvärr fortfarande inte okej att inte må dåligt i Sverige 2017.

Men positiva saker händer, bara det faktum att jag sitter här och kan jobba med detta för SPES är ett bevis för det. Politikerna har fått upp ögonen för att något behöver göras, man har insett hur viktiga organisationer som SPES är för medborgarna. Man satsar mer pengar och det bidrar till att SPES med andra kan växa och utvecklas, när några personer kan anställas finns det också möjlighet för en organisation att jobba på ett annat vis inför framtiden.

Mina första veckor kommer att bestå av en del stockholmsresor, även en resa till Malmö är inplanerad. Jag kommer sakta men säkert att försöka bygga upp SPES ungdomsverksamhet runt om i Sverige, men som sagt funkar ingenting utan alla som engagerar sig. Redan innan jag börjat arbeta så har jag fått in 8–10 intresseanmälningar från ungdomar som vill engagera sig på olika platser i landet, det är en fantastisk känsla att ta emot mejl eller sms som innehåller en önskan om att få bidra inom vår organisation.

Åter till mina kommande veckor, både Stockholm och Skåne står på schemat redan första veckan. I Stockholm ska vi planera inför kommande 30-års Jubileum den 20 oktober i Stockholm, Utbildningshelg den 21 oktober i Stockholm och Ungdomshelg 1–3 december i Norrköping.

I Malmö skall jag träffa en reporter från Skånes största dagstidning som vill göra ett reportage om SPES ungdomsverksamhet, jag hoppas att det mötet kommer bidra till ett fint reportage om psykisk ohälsa, suicid och framtidstro. Men att synas i lokalmedia är också viktigt för att få fler att bli intresserade av att engagera sig i just det området, vilket jag hoppas mycket på i Malmöområdet. Vi har samtalsträffar i Kristianstad, Malmö och Helsingborg. Tanken från min sida är att försöka få igång samtalsträffar för ungdomar i Malmö, därför kommer jag också träffa några ungdomar med egen erfarenhet som efterlevande. De har hört av sig och är intresserade av att göra något för SPES, detta efter att vi sökt efter ungdomar som vill engagera sig via vårt Instagram och Facebookkonto.

Innan tåget rullar tillbaka till Göteborg så kommer jag tillsammans med Inger Händestam att besöka två av tre orter där SPES har verksamhet i Skåne, vi vill så gärna träffa er som engagerar er ute i landet. Denna gemensamma resa till Skåne är en start på det arbetet som naturligtvis kommer ta en stund, vi vill helt enkelt få möjlighet att sitta ner och prata med er som engagerar er ute i landet. Ta en kopp kaffe och prata om er verksamhet, livet och framtida planer för SPES på din ort och i landet.

Som det ser ut idag så har vi ungdomsverksamhet i Stockholm, inom några månader så hoppas jag att vi kan starta igång med samtalsträffar för ungdomar i Uppsala, Göteborg och Malmö.

Det suicidpreventiva arbetet riktat till ungdomar och de som möter ungdomar varje dag är en annan del av detta arbete, jag kommer den kommande månaden att träffa flera andra organisationer som jobbar med just detta. Jag tror på samarbete mellan organisationer, man får mer tyngd att nå ut med sitt budskap då och kan finnas för fler människor.

Kommer även att träffa flera personer som är experter på området för att diskutera frågan kring stöd riktat till ungdomar. Det är mycket idéer och tankar som dyker upp i huvudet, inte konstigt när man får möjlighet att arbeta med det man brinner för.

Så, nu har jag arbetat 1 timme för SPES. Jag ser fram emot många fler ska ni veta, det här kommer att bli riktigt bra.

Tack för att ni tog er tid att läsa denna text, vi hörs igen.
Ta hand om er!
Marcus Eriksson
Ungdomsansvarig inom SPES